vineri, 11 ianuarie 2013

Urechea interna

Urechea este organ al auzului si al echilibrului.
Acum cateva zile sorei cumanatei mele i s-a facut rau. Atat de rau incat a ajuns la spital cu ameteli destul de mari de nu putea sta in picioare, si bineanteles de la atatea invarteli cu casa stari de voma. Ajunsa la spital primul verdict bazat pe simptomele avute a fost spondiloza, dar dupa vreo doua zile de investigatii si analize i s-a dat diagnosticul de guturai al urechii interne, ceea ce a dereglat tot echilibrul corpului. Asta se intampla din cauza ca in sezonul rece nu purtam caciula sau, cunosc pe cineva, face baie si iese cu parul ud afara cand este frig.

Structura - urechea cuprinde trei parti: externa, medie si interna.
Urechea externa este partea vizibila a urechii, numita pavilion sau conca auriculara, capteaza undele sonore din aer si le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioara. Urechea externa este formata din pavilionul cartilaginos si din conductul auditiv extern. pielea care tapeteaza conductul contine glande ce secreta cerumenul (ceara).

Urechea medie este delimitata spre exterior de membrana timpanica. In cavitatea acesteia se afla trei oscioare, fiecare dintre ele cu o forma caracteristica (ciocanas, nicovala, scarita).Vibratiile membranei timpanice se transmit mai intai la ciocanas, apoi la nicovala si scarita, iar de acolo la fereastra ovala, situata la limita dintre urechea medie și cea interna.Oscioarele transmit virbatiile prin membrana ferestrei ovale in fluidul din urechea interna.
Urechea interna este formata din labirint, un ansamblu de canale avand o forma complexa. Labirintul este impartit in doua portiuni, anterioara si posterioara. Labirintul posterior (denumit uneori si vestibul) cuprinde o zona dilatata, vestibulul propriu-zis, in care se deschid trei canale in forma de semicerc, canalele semicirculare; aceste structuri controleaza echilibrul.Ea cuprinde atat organul de auz (cochilia sau melcul), cat și aparatul vestibular, un organ de echilibru format din trei canale semicirculare și vestibul.Cochilia este o cavitate umpluta cu endolimfa, un lichid fluid care primește undele sonore transmise din aer prin urechea externă și medie. Cochilia are o formă spiralată și conține membrana bazilară, a cărei rezonanță este diferită pe lungimea sa, depinzând de frecvența undelor sonore. La suprafața membranei bazilare se află un strat celular cunoscut sub numele de organul lui Corti, care este format din celule senzoriale (cili). Vibrațiile care trec prin canalul cochiliar pun în mișcare membrana bazală și cea tectorială, care vor aclționa asupra cililor (celule senzoriale). Din aceste celule vor porni semnalele către creier, unde acestea din urmă vor fi transformate în senzații auditive.
Fiziologie - Urechea cuprinde doua tipuri de structura, sistemul auditiv si sistemul vestibular.
- Sistemul auditiv cuprinde un aparat de transmisie, format din urechea externa si medie si un aparat de perceptie, format din labirintul anterior (cohleea urechii interne).
- Sistemul vestibular este format din vestibul, care da informatii privind acceleratia lineara a capului si canalele semicirculare, care dau informatii in ce priveste acceleratia unghiulara a capului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu