duminică, 6 ianuarie 2013

Albinele


Harnice albineAlbina semnifica simbolul harniciei. Ele se hrănesc cu nectarul florilor(ca sursă de energie grație conținutului de zaharuri), si cu polen (ca sursă de proteine, folosit mai mult la hrănirea larvelor), activitate ce se soldează cu polenizarea florilor, si cu producerea mierii.
Albinele traiesc in stup, cred ca stie oricine, fiecare stup are si albine paznic, adica pazesc stupul, ele recunosc albinele straine care incearca sa intre in stup dupa miros. Fiecare familie de albine are mirosul sau specific. Urmatorii sunt masculii de albina care de obicei au o viata scurta intre doua si opt saptamani si nu colecteaza niciodata polen si nici nu au alte responsabilitati legate de hranirea pulior, de aceea sunt numiti trantori. Trantorii sunt produsi numai de catre regina. Ei au un singur rol, important, partener al reginei. Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele, dar nu se reproduc.Ele fac toata treaba(cresterea puietului si culesul de nectar si polen). Albinele eclozionate din primavara (martie pana in juru lunii august) traiesc doar 40 de zile, pe cand cele eclozionate toamna traiesc pana in primavara pana cand se face schimbul de generatii.

Cauzele principale de deces pentru o albina lucratoare este epuizarea.Astfel, muschii si aripile lor suporta doar un anumit timp de zbor, in general 800 km, in momentul atingerii acestui interval de zbor, se vor afla in incapacitatea de a zbura si a avea grija de ele insele. Stupul este condus de o regina numita matca si este cea mai longeviva dintre membrii unei familii de albine, durata de viata in media a unei regine este de trei ani, in toata aceasta perioada ea depune oua, mentinand astfel populatia coloniei. Matca depune aproximativ 2500 de oua in 24 de ore.

Mierea de albine
Colectarea mierii este o activitate care se practica intens inca din timpurile antice. Pentru romani mierea era atat de valoroasa incat de multe ori era utilizata in loc de aur pentru plata taxelor.
In compozitia mierii intra: apa, carbohidrati, fructoza, glucoza, sucroza, proteine, aminoacizi, vitamine si diverse minerale.

Mierea are numeroase beneficii terapeutice. Mierea are proprietati antiseptice si antibacteriale.
Valorile nutritive ale mierii sunt extrem de importante. Pe langa carbohidrati mierea mai contine si polifenoli. Acesti antioxidanti ajuta la prevenirea si tratarea anumitor boli de colon, ajutand in acelasi timp la intarirea sistemului imunitar si la reducerea nivelului colesterolului. Mierea este un aliment miraculos care nu expira niciodata. Se spune ca arheologii au gasit in mormintele egiptene borcane cu miere de 2000 de ani. Cand le-au deschis si au gustat mierea din interior, aceasta era inca dulce si aromata.
Mierea te incarca cu energie, o lingurita cu miere contine doar 22 de calorii, asa ca o poti folosi ca energizant natural. Mierea intretine flora bacteriana si previne ulcerul gastric. O lingurita de miere, inainte de culcare, te va ajuta sa dormi bine si sa te trezesti odihnit si in forma, pentru ca mierea asigura necesarul de energie pentru creier, in timpul noptii. In sezonul rece, mierea nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, aceasta fiind o sursa de vitalitate si sanatate. Mierea are capacitatea de a imbunatatii eficienta sistemul imunitar si creste capacitatea organismului de a face fata bacteriilor si virusurilor specifice perioadei reci a anului.

POLEN
Mierea nu este singura pe care o folosim de pe urma muncii albinelor, urmatorul este polenul.
Polenul este o pulbere de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, ce provin din anterele staminelor. Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentare care s-au descoperit că conțin 22 de nutrienți. Din această cauză polenul este considerat ca fiind un ”aliment complet” si este printre cele mai vechi suplimente alimentare folosite de om. Hipocrate, părintele medicinei considera că polenul asigura o sănătate bună celor care îl consumau și ajuta la prevenirea îmbătrânirii organismului.
Polenul de albine conține următoarele substanțe: vitamine (provitamina A, vitamina A, vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitamina C, D, E, F, H, K, PP și acid folic), minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, cupru, iod, zinc, sulf, sodiu, clor, magneziu, molibdem, seleniu, brom, siliciu și titaniu), aminoacizi, carbohidrați, acizi grași, enzime, co-enzime și diverse grăsimi. Polenul conține 22 de aminoacizi, 18 vitamine, 25 de minerale, 59 de elemente de bază, 11 enzime și co-enzime, 14 acizi grași, 11 carbohidrați și aproximativ 25% din compoziția sa este reprezentată de proteine. Polenul este extrem de bogat în betacaroten, ce reprezintă precursorul metabolic al vitaminei A. De asemenea după cum se observă are un complex bogat de vitamina B precum și vitaminele C,D,E și lecitină. Polenul conține cu 50% mai multe proteine decât carnea de vită, totuți conținutul său de grăsimi este foarte scăzut.

Laptisor de matca (Hrana reginei)
Un alt produs de albine este laptisorul de matca, acest produs minune este o secretie glandulara a albinelor doici ce se prezinta ca o materie gelatinoasa, pseudo-vascoasa, folosit in hrana viitoarelor matci precum si a larvelor albinelor in primele trei etape larvare purtand denumierea de laptisor de matca.
Aceasta include, hidrati de carbon, proteine, vitamine B. Ingredientele principale sunt: 10-23 de zahar%, 60-70 de apa%, proteine 9-18% si amino-acizi, 4-8 grasime%, tiamina, riboflavina, piridoxina, niacina, acid pantotenic, biotina, acid folic, steroli, biopterin si neopterin, minerale si a urmelor de elemente, hidroxibenzoat ca un conservant natural.
In amestec cu mierea el se urca la suprafata sub forma de spuma datorita densitatii sale de 1/1.
In componenta laptisorului de matca intra un numar insemnat de vitamine si aminoacizi si compusi inca neidentificati (in proportie de 2,8%). Tehnica producerii laptisorului a fost initiata la noi in tara in 1957. Operatia de producere a laptisorului de matca se va porni numai atunci cand timpul s-a stabilizat bine si dupa ce coloniile stimulate puternic in cursul primaverii au crescut cel putin 2 generatii de puiet numeros, coloniile alese fiind perfect sanatoase, debarasate in prealabil de trantori. Laptisorul de matca contine acetilcolina care este necesara pentru a transmite mesajele nervoase de la o celula la alta. Datorita acestui compus, persoanele care cosnuma regulat laptisor de matca sunt mult mai putin predispuse la maladia Alzheimer. Mai conţine globulina gama, care stimuleaza sistemul imunitar si previne infectiile. Laptisorul de matca este un puternic stimulator de celule stem, lucru dovedit de longevitatea si capacitatea reproductiva a matcilor. Matca este sursa vietii unui stup, fara ea familia de albine se stinge treptat pana ce dispare cu totul. Intregul stup isi are sursa in rezervorul de celule stem al matcii. Acest rezervor are la baza laptisorul de matca, ce reprezinta sursa de hrana a reginei pe parcursul intregii sale vieti.
Datorita proprietatilor sale deosebite laptisorul de matca este utilizat in tratarea afectiunilor genetice mostenite. O combinatie de polen si laptisor de matca, ajuta copiii nascuti cu astfel de afectiuni sa recupereze mult din deficientele cu care se confrunta. Contraindicatiile laptisorului de matca:
Laptisorul de matca pur nu este indicat persoanelor care sufera de alergii sau hipersensibilitate la produsele apicole, femeilor gravide si mamelor care alapteaza. Persoanele care sufera de crize de astm, intoleranta la laptisor de matca, boala Addisondelir, agitatii psihice, manie sau cancer in faza acuta, nu ar trebui sa consume acest produs apicol. Pentru a preveni eventualele reactii alergice este bine sa utilizati pentru inceput mici cantitati de laptisor de matca si sa faceţi pauze dupa cure, de 1-2 luni, in functie de starea specifica, individuala. Atentie! Cand consumati laptisor de mantca nu utilizati lingurite din metal, deoarece in contact cu acesta laptisorul isi modifica proprietatile. Cel mai bine este sa apelati la lingurite din plastic sau din lemn.

Propolis
Urmatorul este propolisul care este un antibiotic natural si castiga din ce in ce mai multa popularitate. Este una din acele produse ale albinelor care intradevar te lasa uimit in fata abilitatii organizatorice ale acestor insecte. Propolisul este un amestec rasinos pe care albinele il colecteaza de la copaci sau din alte surse botanice. Urmatorul pas il reprezinta mestecarea rasinei si amestecarea acesteia cu saliva albine si cu alte substante, lucru ce duce la formarea propolisului. Propolisul este considerat ca fiind un medicament traditional si se considera ca are efecte benefica asupra sanatatii. Medicina naturista utilizeaza propolisul pentru vindecarea diverselor afectiuni printre care si inflamatii, boli virale, ulcer, si arsuri superficiale. Se considera ca propolisul are efecte benefice asupra sanatatii inimii, intareste sistemul imunitar si reduce sansele de instalare a cataractei.
Va doresc sanatate ca este mai buna decat toate!

Un comentariu:

  1. Frumos articol. Daca doriti, va trimit prin e-mail informatii (cate 8 pagini) pt miere, polen si propolis.
    Imi place cand cineva aduce asemenea informatii.

    RăspundețiȘtergere