miercuri, 5 decembrie 2012

Craciunul la Romani

Mai e putin si vine Craciunul. Suntem un popor majoritar crestin ortodox, iar Nasterea Domunului Iisus Hristos este prilej de sarbatoare mare. Asa ca incepem pregatirile de sarbatoare de pe 20-21 decembrie o data cu vacanta de iarna a elevilor. Incep sa se auda guitatul porcilor inainte de a fi injunghiati, se aud biciurile trosnind de asfalt, se simte mirosul afumaturilor, ne pregatim sa colindam si sa primim colindatori, femeile mai inaintate in varsta pregatesc bucatele pentru masa de Craciun. Eu abea astept sa mananc caltabosul si cozonacul facute de soacra mea, nici toba sau sarmalele nu sunt de lasat.
Colindul: La noi in dimineata de 24 decembrie, dimineata ajunului, pornesc copii la colindat inainte sa se lumineze pentru ca Nasterea Domnului s-a petrecut in taina noptii, in prezenta animalelor, a stelelor, a pastorilor si a ingerilor. Din Ajunul Craciunului pana la sfarsitul zilelor de Craciun, umbla pe strazi Steaua dusa de “stelari”. Copiii in special sunt cei care poarta vestea Nasterii Domnului intr-un fel mai deosebit: asemeni Magilor care-l cautau mergand dupa Steaua Sa. Ajunsi la casa gazdei, cei ce umbla cu steaua, canta la
poarta, la usa, la fereastra sau chiar in casa, iar pentru cantarea lor sunt rasplatiti cu mere, nuci, covrigi, colaci chiar in unele locuri cu bani. In seara de Ajun impodobim bradul, unul din cele mai preferate obiceiuri ale copiilor, nu neaparat impodobitul este fascinant pentru ei si faptul ca noaptea vine Mos Craciun si le pune cadouri sub acel brad care trebuie sa fie foarte frumos, cred ca la majoritatea li se spune cu cat bradul este mai frumos cu atat si cadourile sunt mai mari sau mai frumoase.
Sfanta zi a Craciunului ne ofera un motiv in plus de bucurie pentru ca il petrecem langa cei dragi, pe care trebuie sa ii valoram si sa ii pretuim.
In continuare voi posta un colind si va astept cu drag sa imi spuneti obiceiurile voastre de Craciun, colinde si alte lucruri despre sarbatorirea nasterii Domnului.

 Deschide Usa Crestine  

Deschide usa crestine
Ca venim din nou la tine
Drumu-i lung si-am obosit
De departe am venit.

Si la Viflaeem am fost
Unde s-a nascut Hristos,
Si-am vazut pe a sa mama
Pe care Maria-o cheama.

Cum umbla din casa-n casa
Ca pe fiul ei sa nasca
Umbla-n sus si umbla-n jos
Ca sa nasca pe Hristos!!

umbla-n jos si umbla-n sus
Ca sa nasca pe Iisus,
Mai tarziu casi apoi
Un staul frumos de oi

Si acolo pe fan jos
S-a nascut Domnul Hristos
Cete de ingeri coboara
Staulul de-l inconjoara

Ingerii cu flori in mana
Impletesc mandra cununa
Pe cununa-i scris frumos
Astazi s-a nascut Hristos

Care cu puterea sa
Mantui-va el lumea
Si-de acum pana-n vecie
Mila Domnului sa fïe
Tuturor cu bucurïe!!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu