miercuri, 19 decembrie 2012

Bradul de Craciun

Bradul de Craciun
Bradul de Crăciun este de obicei un brad verde decorat, natural sau artificial. Este adus in case si decorat cu lumini de Crăciun, cu globuri, bomboane, beteala, etc. In evul mediu bradul se impodobea cu paine, dulciuri, fructe(nuci,mere) si in loc de beculete erau puse lumanari.
Primul brad de Craciun a fost impodobit in 1510 in Lituania. Primul brad impodobit in tara noastra cu cateva zile inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, a fost in anul 1886 in palatul principelui Carol I de Hohenzollern. De atunci romanii au preluat obiceiul de a imbodobi bradul in apropierea Craciunului. Globuletele colorate, beteala si beculetele sunt completate de steaua din varful bradului si, bineinteles, de cadourile pe care Mosul urmeaza sa le aduca si sa le lase sub bradut pentru a fi gasite de copii a doua zi.
Steaua din varful bradului semnifica Steaua Betleemului care i-a ghidat pe magi catre locul in care S-a nascut Iisus, simbolizand puterea lui Dumnezeu. Astazi aceasta se pune in varful bradului impodobit, iar colindatorii o poarta cu ei intre Craciun si Boboteaza atunci cand canta „Steaua sus rasare”.
Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este impodobit sunt simbolurile cunoasterii si bogatiei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu