sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Despre furnici

Harnica furnicaFurnicile sunt insecte sociale care traiesc în colonii (musuroaie) de pana la mai multe milioane de indivizi, avand o organizare a coloniilor foarte avansata pentru lumea animalelor. Musuroaiele sunt forte complicate, asemanatoare unor orase, in care micile vietuitoare au descopeit diferite modalitati de comunicare. O echipa de cercetatori au studiat un musuroi de furnici parasit pentru a vedea cum arata in  interior. Cu ajutorul excavatoarelor, cercetatorii au dat la o parte tone de pamant, in cele din urma incepand sa vada structura orasului. Inainte de a se apuca de sapat  au turnat ciment si l-au lasat sa se intareasca pentru ca astfel canalele sapate de furnici sunt acum din ciment, astfel au consolidat oraselul. Au descoperit ca exista strazi si stradute care leaga camerele. Tunelurile sunt astfel proiectate incat sa asigure o ventilatie buna si sa ofere cea mai scurta cale de transport.
Vizualizati cum este descoperit micul oras AICI. Vizitatorii cuiburilor de furnici sunt de trei feluri: jefuitori, iangaduiti si musafiri placuti.
Ca si albinele si furnicile au regine care sunt singurele femele din colonie capabile să se reproducă. Reginele se nasc înaripate(de regulă), ele rupându-și aripile după împerechere, lăsând cioturi vizibile, aceasta fiind o trăsătură distinctivă a reginei furnicilor. 
Clasificarea stiintifica a furnicilor:
Regn - Animalia, Clasa - Insecta, Familia - Formicidae. 
Aprovizionarea cu boabe de grau este facuta cu mare grija, furnicile lasand pe spic cateva graunte, care, cazand, vor rodi anul urmator. Atunci cand este ogorul prea rar iau graunte din campurile vecine si le seamana in in jurul cuibului. De aceea , in preajma musuroiului se gasesc insule de verdeatadese ca peria, care aproape il ascund de privirile oamenilor.
O furnica cara de patru ori greutatea ei.


Sa- nvatam de la furnici

Sa-nvatam de la furnici
De cand suntem foarte mici
Cea mai sfanta sa ne fie,
Lectia de harnicie.

Le-ati privit, dar nu in joaca
Să aflati ce pot sa faca?
Toata ziua, cat de mare
Cara hrana in spinare,
Greutate, cat un bloc
Dar nu zic nicicand, nu pot!

Asa-s ele muncitoare,
Harnice, nevoie mare
Deci, cat suntem mici
Sa-nvatam de la furnici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu