marți, 22 ianuarie 2013

Mierea

Am scris despre albine, m-am gandit sa scriu un post si despre mierea pe care acestea o fac si ce beneficii are aceasta pentru sanatatea noastra.
Stim cu totii ca mierea aurie, dulce si parfumata, este rezultatul muncii a mii si mii de albine.
Dupa cum am scris in postul anterior in compozitia mierii intra: apa, carbohidrati, fructoza, glucoza, sucroza, proteine, aminoacizi, vitamine si diverse minerale.Deci, este bine de stiut ca mierea are o multime de calitati. Un kg de miere are valoarea a 50 de oua sau a 5 litri de lapte sau a 40 de portocale. Pe langa faptul ca este hranitoare, mierea este si un foarte bun medicament: previne durerile de stomac, alunga insomniile, vindeca zgarieturile si ranile usoare ale pielii. Ea are actiune antibiotica, bacteriostatica, cicatrizanta, tonicardiaca, calmanta, regeneratoare.
Cel mai bine este ca mierea sa fie luata in cantitati mici (1-2 lingurite, de doua-trei ori pe zi) cu lapte, fructe sau alte produse. Folosirea zilnica, timp de una-doua luni a mierii de albine va duce la
imbunatatirea generala a bolnavilor, la normalizarea compozitiei singelui si la cresterea hemoglobinei. Pentru detoxifiere se ia o lingurita de miere dimineata pe stomacul gol cu un pahar de apa calduta.
Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoza si fructoza), care nu mai necesita o prelucrare speciala prin digestie, fiind direct asimilate si arse complet, pana la stadiul de bioxid de carbon si apa, eliberand energie în toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere elibereaza ca si zaharul de sfecla: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahar), aceasta energie este pusa in totalitate la dispozitia organismului, astfel ca mierea este un aliment usor asimilat si digerabil.
Cu toate calitatile sale pretioase, mierea are si contraindicatii pentru pacientii care sufera de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica exocrina si pentru pacientii gastrectomizati, cat si in anumite tulburari alergice.
Exista foate multe retete in care este inclusa mierea si in mod special se remarca cele care ajuta in cazul afectiunilor respiratorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu