duminică, 22 mai 2016

Fulgerul

fulgerul
Fulgerul este rezultat in urma unui proces de descarcare electrica cauzat de o diferenta de potential electrostatic. Fulgerul se produce intre nori incarcati cu sarcini electrice diferite, iar descarcarea intre nor si pamant provoaca un arc luminos, numit traznet. Datorita diferentei dintre vitezele de propagare a luminii (cca. 300.000 km /s) si a sunetului 332 m / s, va aparea un decalaj de timp intre receptionarea vizuala si cea auditiva a fulgerului. Decalajul dintre fulger si tunet este dat de distanta dintre acesta si observator. Cu cat observatorul este mai departe, cu atat decalajul va fi mai mare.
Cercetarea fulgerelor intr-un mod mai serios a inceput odata cu Benjamin Franklin.
Benjamin Franklin a demonstrat ipoteza ca traznetul este rezultatul tensiunii dintre nori si pamant cu ajutorul unui zmeu de hartie cu care a declansat fulgerul in prezenta norilor de furtuna, in anul 1752.
Formarea fulgerului
Fulgerul este o descarcare electrica, iar atunci cand ia nastere produce un echilibru electric intre straturile norului de furtuna. Pentru a lua nastere un trasnet intre un nor si pamant trebuie sa existe in prealabil tensiuni de cateva zeci de milioane de volti, iar fenomenul, care este o scanteie de descarcare electrica, sa aiba o tensiune de aproximativ 3 milioane de volti / metru. Puterea de strapungere a fulgerului este data si de umiditatea aerului.
Un fulger atinge in medie lungimea de 1 – 2 km, iar in zonele tropicale unde umiditatea aerului este mai ridicata, fulgerul poate atinge 2 – 3 km lungime. In nori s-au observat fulgere cu o lungime de 5 – 7 km, iar cu ajutorul radarului pentru fulgere, unele ce ating 140 km lungime.

joi, 31 martie 2016

Clima la Madrid

Climatul Madridului este unul uscat din cauza ca este capitala europeana situata la cea mai mare altitudine- 667m. Altitudinea mare la care se afla si apropierea de munti cauzeaza uneori largi variatii de temperatura, atat vara cat si iarna. Temperaturile scad noaptea din cauza umiditatii scazute.
Vara aduce cu ea calduri mari in timpul pranzului si seri placute, in timp ce iarna aduce temperaturi ce scad sub punctul de inghet. Ploile in Madrid sunt rare, avand doar o perioada la sfarsitul lunii octombrie cand sunt mai prezente si foarte rar ploi de primavara.

vineri, 25 martie 2016

Contrails

Contrails sunt nori lungi ingusti din cristale de gheata care se formeaza in spatele avioanelor cu reactie. Acestea zburand la altitudini mari unde temperaturile sunt sub 0.
Darele sunt compuse în principal din condensarea vaporilor de apa ramasi in jetul de evacuare.
In functie de temperatura si umiditate formele contrails pot fi vizibile cateva secunde sau minute.